Pijnklacht
Wanneer u een pijnklacht heeft, wacht dan niet tot de volgende controle, maar neem contact met ons op. Tijdens openingstijden doen wij altijd ons uiterste best om u bij spoed of bij pijnklachten op dezelfde dag nog te behandelen.

Spoedgeval
Indien we niet aanwezig zijn, dan treft u belangrijke informatie aan op ons antwoordapparaat. Buiten de openingstijden van de praktijk kunt u voor spoedgevallen zoals nabloedingen, acute pijnklachten of ongevallen terecht bij de Mondzorgpoli aan de Eekbrouwersweg 4 in ‘s-Hertogenbosch. De Mondzorgpoli is bereikbaar op telefoonnummer 073-303 75 20.

Tijdens de avond- en weekenddienst moet u uw legitimatie en verzekeringspasje meenemen en dient u rekening te houden met directe betalingen.

Voor informatie over tandletsel, klik hier voor de folder tandletsel van het Ivoren Kruis.

Wat te doen bij een nabloeding?
Na chirurgische tandheelkundige ingrepen kan een nabloeding ontstaan. Denk hierbij aan het trekken van een tand of kies, maar ook na het plaatsen van een implantaat of een tandvleesoperatie.
Een klein beetje bloed vermengt zich na een dergelijke ingreep met uw speeksel waardoor het soms erger kan lijken dan het is. Vaak komt het voor dat het speeksel donker gestolde bloedrestjes bevat. Dit is niet gelijk verontrustend. Mocht echter de hoeveelheid bloed in het speeksel toenemen en is het bloed van een lichtere rode kleur dan zou dat op een nieuwe bloeding kunnen duiden. Een verdoving bevat adrenaline wat een vaatvernauwende stof is en de vaatverwijding die optreedt na het uitwerken van de verdoving kan op dat moment ook een korte tijd een nabloeding geven.

Wat kunt u zelf doen aan een nabloeding?
– Om een nabloeding te stoppen kunt u door een verbandgaasje of een zakdoek met een knoop op de wond te leggen en stevig dicht te bijten, gedurende 30 minuten. In een aantal gevallen zal de bloeding door de uitgeoefende druk op de bloedvaten stoppen. Zorg ervoor dat u hierna niet hard met water spoelt of de wond met hard voedsel beschadigt. Hierdoor zou de bloeding weer kunnen beginnen.
– Spoel niet te krachtig.
– Wees erop voorbereid dat u misselijk kunt worden als u veel bloed heeft ingeslikt.
– Blijft de wond ondanks deze poging bloeden, neem dan contact op met de praktijk. Er kan dan opnieuw gehecht worden om de bloeding te stelpen.

Hoe kunt u zelf een nabloeding zoveel mogelijk voorkomen?
Zoals eerder aangegeven kunt u een nabloeding na het trekken van een kies het beste voorkomen door een half uur na de behandeling stevig dicht te bijten op een gaasje dat door uw tandarts op de wond is aangebracht. Verder is het belangrijk dat u hard voedsel en te warme dranken of koude dranken vermijdt. Stop tijdelijk met roken, het liefst enkele dagen vóór de behandeling en gebruik de eerste 24 uur geen alcoholische dranken. Probeer bij het tandenpoetsen de wond zelf te vermijden en de tanden en kiezen naast de wond alleen héél voorzichtig te poetsen.
Spoel niet om beschadiging van het bloedstolsel te voorkomen!

Verder is het belangrijk dat u altijd uw tandarts op de hoogte brengt van de medicijnen die u gebruikt en van ziektes die een verhoogde bloedingsneiging kunnen veroorzaken.